Macadamia noot
De macadamianoot is een van oorsprong Australische noot van planten uit het geslacht Macadamia. De noot is door botanicus Ferdinand Mueller (1825-1896) genoemd naar de Schotse chemicus en medicus John Macadam.[1] Twee soorten worden op commerciële basis gekweekt: Macadamia integrifolia en Macadamia tetraphylla. Ze worden ook wel ‘Queensland nuts’ genoemd, naar het land van herkomst.
De macadamianoot is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Er is een druk van meer dan twintig kilo per vierkante centimeter voor nodig. Mede hierom ligt de prijs hoog, al is door het ruime aanbod de noot wel goedkoper geworden.
De noot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Hij is bovendien rijk aan vitamine B1 en bevat daarnaast ook de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium.
Allergie
Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor macadamia noten. Net zoals bij andere notenallergieën, kan een allergische reactie op macadamia noten variëren van milde symptomen zoals huiduitslag en jeuk tot ernstige symptomen zoals anafylactische shock.